Back to top

Anyagleadási segédlet

Fájlformátum:

  • nyomdakész CMYK Composite, vagy
  • nyomdai minőségű (PRESS) PDF, vagy
  • PDF/X-1a formátumú állományokat tudunk fogadni.

 

Képek:

  • CMYK színrendszerű,
  • 300 DPI felbontású,
  • lehetőleg JPG tömörítés nélküli képeket kell használni az állományban.

 

Fontok:

Az állományban lévő összes font legyen beágyazott (embed), vagy legörbített.

Szöveg:

A tartalmi és nyelvtani hibákért, korrektúrázás, jóváhagyás után nem áll módunkban felelősséget vállalni.

Színek:

Kérjük, csak a ténylegesen nyomásra kerülő színek legyenek az anyagban, direkt színek alkalmazásakor kizárólag csakis a megfelelő elemek (objektumok, fontok, képek) legyenek direkt színben megadva, (amelyek a megrendelésben is direkt színként szerepelnek). Fekete szöveg használata esetén kérjük beállítani a felültöltést (overprint), hogy a szöveg ne vágja ki magát a háttérből. Ezt csak az egyszínű fekete színnél alkalmazza, más színnél semmi esetre se, mert akkor problémák lesznek az anyaggal!

A felesleges direkt színeket kérjük CMYK színrendszerbe átalakítani. Amennyiben ez nem történik meg, de CMYK színekre szól a megrendelés, kérésre természetesen automatikus átalakítást tudunk végezni.

UV-lakk, illetve stancforma használata esetén kérjük, ezeket direkt színként külön színkivonaton, vagy oldalon, vagy külön fájlként szíveskedjen mellékelni az anyaghoz. Kérünk egy mintát is ilyenkor, hogy lássuk a lakk vagy stanc pontos elhelyezkedését.

Oldalak:

Az oldalakat vágójelekkel és szükség esetén hajtás-, biegelés-, perforálás-jelekkel kérjük leadni.

Több oldalas anyagok, prospektusok, könyvek leadásakor a belíveket és a borítót külön fájlban kérjük. A borító oldalait (B4-B1 borító külső oldal, B2-B3 belső oldal) oldalpárban, a belíveket oldalanként, tehát nem oldalpárban egyetlen egy fájlban kérjük. Ha a kiadvány üres oldalt tartalmaz, az a leadott állományban is a megfelelő helyen szerepeljen.

Kérjük használjon legalább 4 mm, könyvnél legalább 12-15 mm belső margót. Füzet esetén legalább 5 mm legyen.

Irkafűzés esetén az oldalszámnak 4-gyel oszthatónak kell lennie. Ragasztókötés esetén a gerinc és az esetleges nyitó biegelés méretét a borító oldalpár méretébe bele kell számolni.

Méretek:

A megrendelésben meghatározott méret szerint kérjük a leadott állományok méretezését, plusz 2-2 mm kifutót.

Füzet, vagy könyv esetén 5-5 mm-es ráhagyást kérünk és itt figyelni kell arra, hogy ebbe a területbe ne nyúljon be a vágójel.

Adatleadás:

Tudunk állományokat fogadni e-mailen (max. 25 MB), FTP-n, valamilyen nagyfájlküldő oldalon keresztül, CD-n, DVD-n, USB eszközön keresztül, Macintosh és PC platformra.

Mellékletek:

Segítségünkre lehet, ha forgatókönyvet, nyomatmintát, hajtásmintát, vagy strukturális tervet, illetve látványtervet kapunk. Segíti az ellenőrzést, elkerülhetőbbek a különböző megjelenési hibák, továbbá segíti a bonyolultabb munkák megértését, kivitelezését.